Het Hoe-zou-het-voelen-als proces

Hoe zou het voelen als…

Deze paar woorden kunnen je helpen om je weerstand te verlagen. In dit artikel wil ik je graag uitleggen hoe je er gebruik van kunt maken. Je kunt dit overal doen - in de auto, in de trein, in de wachtrij bij de supermarkt - en je hoeft er niks voor op te schrijven, je hoeft er geen huiswerk voor te maken, en je krijgt nooit een overhoring of toets. Dit is helemaal voor jezelf.

  • Hoe zou het voelen als ik mij op m’n best voel?
  • Hoe zou het voelen als ik vandaag 1000,- op straat vind?
  • Hoe zou het voelen als ik vandaag te horen krijg dat ik mag uitkiezen wat ik wil en het gewoon krijg?

Er zijn heel veel hoe-zou-het-voelen-als vragen te bedenken en ze zijn een makkelijke manier om weerstand om te zetten naar iets wat je wel wilt. Hoe het werkt? Simpel:

  1. je stelt jezelf een hoe-zou-het-voelen-als vraag
  2. je probeert je volledig in te leven in de gewenste situatie
  3. je houd dit gevoel,beeld of fantasie zo lang mogelijk vast
  4. je verzint een volgende hoe-zou-het-voelen-als vraag die nog specifieker is, of die nog meer energie bij je losmaakt

Ervaring leert dat dit een prima techniek is om weerstand rondom een onderwerp te verminderen en meer in de richting te komen van wat je wél wilt.

Vraag en antwoord zijn totaal verschillend

Als je iets ervaart dat je niet wilt, stel je eigenlijk de vraag om verbetering. Onze gedachten echter zijn meestal gericht op dat wat je niet wilt. Je wilt geen extra rekeningen, je wilt geen ziekte, je wilt geen verplicht overwerk, je wilt geen weekend diensten, je wilt geen zeurbui van persoon X. Dat staat in schril contrast met het antwoord, ofwel de gewenste situatie: je wilt rust in je financiële welvaart, je wilt genieten van je gezondheid, je wilt tijd om te ontspannen en te genieten, je wilt graag betekenisvol of ontspannen contact met persoon X.

Door de hoe-zou-het-voelen-als oefening kom je in de buurt van het antwoord. Je gedachten zijn dan op een ander niveau. Hoe goed dat lukt merk je aan je emoties. Voel je je beter: dan zit je op de goeie weg. Voel je je slechter, of heb je na een tijdje nog steeds een knoop in je maag? Dan heb je je vooral gericht op dat wat je niet wilt. Je emotie is de weg om te achterhalen of je je gedachten in de richting van het gewenste eindresultaat hebt gestuurd.

Als je hier mee gaat experimenteren of oefenen kom je er achter wat je zelf kunt doen aan je beleving en dat jouw beleving vooral bepaald wordt door je opvatting wat er om je heen gebeurt. Tijdens de workshops komen veel meer van dit soort manieren aan bod om je gedachten wereld om te zetten in een wereld die fijn voelt. Daar leggen we nog meer uit hoe je dit voor jezelf kunt inzetten om het leven te creëren wat je wilt.

Ik voel me alleen maar slechter!?

Als je zo gewend bent om te denken aan de dingen die je niet wilt dan kan het even duren voordat je gedachten kunt vinden die makkelijk komen tot wat je wel wilt. Het is een kwestie van oefenen. Fietsen, autorijden en schrijven heb je ook niet in één dag geleerd. Gelukkig kun je deze oefening heel snel je eigen maken, veel sneller dan bijvoorbeeld lezen en schrijven.

Het kan je helpen als je gaat denken aan minder specifieke dingen. Algemenere gedachten zijn vaak makkelijker dan specifieke gedachten om je goed over te voelen. Voel maar het verschil tussen:

Voor de vrijgezel:

hoe zou het voelen als ik vandaag thuis kom en de liefde van mijn leven staat met open armen op me te wachten?

versus

hoe zou het voelen als ik heel binnenkort iemand tegen kom die voor mij heel goed aanvoelt?

Voor diegenen die streven naar gezondheid:

hoe zou het voelen als ik morgen beter ben?

versus

  • hoe zou het voelen als ik me al iets beter zou voelen? Hoe zou het voelen als ik me weer voelde zoals …? (voel een beter voelend moment in)
  • er zijn heel veel mensen op de wereld en het merendeel is gezond, ik weet dat mijn lichaam ook gezond wil zijn en hoe zou het voelen als ik zeker weet dat ik op weg ben om weer gezond te zijn?

Voor de werkzoekende:

hoe zou het voelen als ik morgen werk heb?

versus

Ik weet dat er om veel werknemers gevraagd wordt, maar dat het niet in de vacatures terecht komt. Hoe zou het voelen als ik via via, of via facebook te horen krijg dat iemand vraagt waar ik goed in ben?

Zoals je ziet gaat het erom om algemener te worden, misschien wil je zelfs helemaal geen vraag stellen aan jezelf, maar gewoon bevestigen dat iets prima is. Hier komen we later op terug bij het proces van “stortvloed van waardering”

Meer weten?

Wil je meer van dit soort tips? Laat ons weten op http://www.weerstandloos.nl op welk adres je ze wilt ontvangen en wanneer er cursussen zijn. Heb je een directe vraag of opmerking naar aanleiding van deze post? Via contact kun je direct feedback krijgen.

Imagine Happy

Foto door Chris Tse, CC:BY-ND

2014-05-29 08:00:00
Je email adres:
Je voornaam:
Uitloggen
Oops:
Code uit email: