De mening van een ander maakt jou niet gelukkig

Laat gaan die angst

Houd de macht bij jezelf, geef de verantwoordelijkheid over jouw gevoel niet uit handen.

Ben jij al bewust welke gedachte je afhankelijk maakt van een ander? En hoe vrij zou zou je zijn als jij bepaalt hoe jij je voelt?

Geluk is van iedereen

Neem een paar stappen terug en kijk globaal naar onze maatschappij en hoe we om gaan met de wens die wij allemaal koesteren: gelukkig zijn.

Je bent het vast met me eens dat we allemaal geluk na streven. Geluk in de vorm van een gevoel; blij zijn. Iedereen heeft dat groter doel, allemaal willen we gelukkig zijn. Je zou verwachten dat we allemaal onszelf zo gelukkig mogelijk maken. Maar bijzonder is dat we vaak bezig zijn met het geluk van anderen. We praten over het wel en wee, we delen in de misère, en ons eigen geluk delen we maar amper want we willen niet als opschepper gezien worden.

Wie bepaalt jouw geluk

Leg je je geluk bij een ander neer als je luistert naar iemands misère, als je deelt in iemands onfortuinlijke geklaag? Misschien een beetje. Je gevoel na zo’n gesprek bevat het antwoord. Veel groter is het weggeven van verantwoordelijkheid als je niet als opschepper gezien wilt worden. Eigenlijk zeg je “als iemand zus-en-zo over me denkt voel ik me niet gelukkig”. Zus-en-zo kan van alles zijn: opschepper, ongeïnteresseerd, afstandelijk, punker, anarchist, liberaal, emotioneel, gevoelig, lui, betweter, sloom, dom of lelijk. De lijst is eindeloos.

Het gaat er niet om dat je bang bent voor wat mensen van je vinden, maar dat je bang bent dat ze iets van je vinden. Je zet daarmee anderen aan het stuur van jouw geluk. Bij Weerstandloos leer je dat emotie een gevolg is van jouw gedachten. Niet de gedachten van de buren, niet van klasgenoten, niet van je werkgever en ook niet van je partner. Maar jouw gedachten. Jouw angstige gedachte voor de mening van een ander is jouw gedachte. En je hebt daardoor iemand anders heel belangrijk gemaakt. Maar je kunt niet werkelijk ervaren wat een ander denkt, en je kunt het zeker niet sturen zoals bij jouw eigen gedachte. Daarom voel je met die angstige gedachte een machteloosheid.
De ander kan immers zijn goedkeuring uitspreken en dan ben je blij, of je krijgt afkeuring en ben je niet blij. Als je angstig genoeg bent begin je daarna te twijfelen aan de positieve woorden van die ander. Zijn het geen holle woorden bedoeld om jou te beschermen tegen de afkeuring die eigenlijk toch aanwezig is? Wordt de ‘waarheid’ wel gesproken?

Woorden van iemand die je kent kunnen dan misleidend zijn, maar wat dacht je van een onwaardige blik op straat van een onbekende? Zie je hoe we ons laten leiden door wat een ander misschien denkt? En zie je hoe weinig we kunnen doen aan de gedachten van een ander?

Neem het heft in eigen hand

Jouw angstige gedachte is van jou. En dat is maar goed ook. Want alleen jij kunt jouw gedachte veranderen. Daar heb je niemand anders voor nodig! Geen goedkeuring van buiten af - alleen maar de inspiratie om je goed te voelen. En die inspiratie voelen we allemaal.

Houd voor jezelf eens in de gaten met welke gedachten jij je afhankelijk hebt gemaakt van anderen? Tijdens de workshops van weerstandloos komen we hier uitvoerig op terug en leer je hoe je die gedachten weer meester kunt worden en doe je dat zelfs ter plekke. Maar, je hoeft daar niet op te wachten! Ga zelf aan de slag en lees verander_je_overtuiging_in_5_stappen en pas die techniek toe.

Deel je inspiratie

Inspireer anderen om ook hun geluk weer in eigen hand te nemen en deel dit artikel. Of deel jouw angst gedachte in de commentaren hieronder om zo anderen te helpen herkennen waar zij misschien ook bang voor zijn.

Maar bovenal; heb veel plezier met de vrijheid die komt als je een beperkende gedachte niet langer aan het stuur zet.

Ik zie uit naar jullie reacties!

2014-11-13 11:07:54

Wow wat een mooi artikel! En zo mooi voor zo veel mensen op dit moment om te leren. Ik geloof dat ik het redelijk goed doe met van mezelf houden en mijn mening boven die van anderen stellen op het moment :) maarrrr dat is vroeger wel heel anders geweest :)

Leony @ 2014-11-13 13:12:05

Zo herkenbaar en zo veel wijsheid in dit artikel. Dank je wel. Liefs, Rosa

Rosa @ 2014-11-13 15:45:52

Super artikel :-) Heerlijk hoe je leven veranderd als je besluit om zelf de macht over jouw gevoel en gedachtes te nemen. Ik heb het zelf zien en voelen gebeuren, je laat jouw gevoel niet meer beïnvloeden door een blik van een ander, nouja de blik veranderd en je krijgt een glimlach van die ander. Jouw gevoel word weerspiegeld door de wereld om je heen.

Besluit om jouw gevoel in je eigen handen te nemen, verander_je_overtuiging_in_5_stappen heeft hier zeker aan mee gedragen ;-)

Maurice @ 2014-11-17 10:16:09
Je email adres:
Je voornaam:
Uitloggen
Oops:
Code uit email: