Verander je overtuiging in 5 stappen

Verander je overtuiging in 5 stappen

Tijdens de workshops van Weerstandloos komt het zo helder naar voren: je krijgt eerst allerlei theorie aangeboden en vervolgens begin je in de praktijk met het ontdekken en opruimen van je beperkende overtuigingen. Omdat dit zo’n krachtig middel is om jezelf structureel beter te gaan voelen, deel ik graag een methode om effectief oude overtuigingen los te laten en jezelf van nieuwe meewerkende overtuigingen te voorzien. Want hoewel beperkende overtuigingen altijd blijven bestaan, hoef je ze niet te denken.

Een overtuiging blijft eeuwig

In veel blogs en cursussen wordt verteld dat je van je beperkende overtuigingen af moet en hoe je ze kunt elimineren. Wonderbaarlijk, want volgens mij kan dat laatste niet. Gedachten zijn eeuwig. Je kunt ze niet, zoals een plastic verpakking, oppakken en in de juiste prullenbak gooien. Je kunt ze wel recyclen, maar daarmee zijn ze nog niet opgelost. Een overtuiging bestaat uit gedachten en gedachten kunnen niet kapot. Het goede nieuws is: je kunt ze wel vergeten. Gedachten kun je recyclen door er andere van te maken. Je raakt de oude overtuiging vervolgens kwijt als je er niet langer aan denkt. Daardoor verdwijnt die vanzelf uit je systeem.

Hoe vergeet je iets waaraan je steeds herinnerd wordt

Als je lange tijd een bepaalde overtuiging hebt gehad is de kans groot dat je er veel van terugziet in je directe omgeving. Zo werkt dat immers met de wet van aantrekking; de essentie van de gedachte beïnvloedt je punt van aantrekking, waardoor je telkens meer bewijs voor je overtuiging creëert. Denk je dat je lelijk bent? Je zult zeker bewijs vinden voor die stelling. Vind je jezelf dom? Geheid dat je dat dan ook hoort. Denk je dat je geen leuk werk kunt vinden? Grote kans dat je je werk niet leuk vindt, geen werk hebt of juist echte vervulling haalt uit bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Het is een uitdaging om je overtuigingen te midden van deze ‘werkelijkheid’ te vergeten. Hoe laat je een belemmerende overtuiging los terwijl die voor jou nog als waarheid voelt?

Een effectieve methode hiervoor is om een andere, beter voelende gedachte actief te maken. Dit noem ik een meewerkende overtuiging. Denk aan deze nieuwe overtuiging in plaats van aan de oude. Laat je omgeving bewijs leveren voor wat je graag wilt geloven, wat voor jou beter voelt! Hierdoor stijgt de kwaliteit van je leven.

Begin met twijfelen aan de geldigheid van een beperkende overtuiging. Dit neemt de kracht ervan weg. De eerst zo harde ‘waarheid’ wordt ineens een kneedbare overtuiging. Een mooi startpunt! Je kunt je bijvoorbeeld afvragen hoe zeker het is dat je geen leuk werkt zult krijgen; er zijn immers genoeg verhalen van mensen die de meest geweldige baan hebben ook al hebben ze er niet voor gestudeerd. Heb je de overtuiging dat je lelijk bent, dan kun je jezelf erop wijzen dat dit idee mogelijk voortkomt uit een bepaald schoonheidsideaal en dat er genoeg mensen zijn die jou wel een knappert vinden.

Het recept

  1. Waar komt deze belemmerende overtuiging vandaan? Veel belemmerende overtuigingen ontstaan in de eerste tien jaar van je leven. Je opvoeders en omgeving hebben je veel wijsgemaakt en ook heb je zelf vanalles bedacht dat voor jou verklaart hoe de wereld functioneert. Om je omgeving te beïnvloeden wil je weten hoe dingen in elkaar steken en bij dit proces sluipen er ook vaak ‘minder handige’ verklaringen in voor wat er om je heen, of binnenin jezelf, gebeurt.

  2. In welke situaties heeft deze overtuiging je belemmerd? Deze stap kan je laten zien waar jouw overtuiging van kracht is geweest en hoe ver zijn invloed reikt. Weten in hoeverre een overtuiging je beperkt heeft helpt bij het imagineren van jouw leven zónder die beperking (zie stap 4). Door terug te denken aan situaties waarin jij vanwege je eigen beperkende gedachten niet handelde zoals je graag had gewild, kun je boos worden maar ook geïnspireerd om voor eens en altijd van die overtuiging af te komen.

  3. Wat was ooit het nut van je overtuiging? Elke overtuiging is met een bepaald doel in het leven geroepen. Dat doel is vaker relevant geweest, anders zou een gedachte geen overtuiging zijn geworden. Vaak is bijvoorbeeld zelfbescherming de oorzaak van een overtuiging. Vraag jezelf af welk nut het heeft gehad dat je die niet-goed-voelende-gedachte vaker bent gaan denken. Maar ook: waarom zou je dat nog steeds doen? Heeft de overtuiging nu ook nog nut?

  4. Hoe zou je leven eruit zien als je deze overtuiging niet meer hebt? Deze stap is erg fijn voor het omzetten van eventuele boosheid in inspiratie, motivatie en energie. Denk aan de fijne wending die je leven zal krijgen! De positieve vibe die je hierdoor creëert, inspireert je op de momenten dat je nog geconfronteerd wordt met je oude overtuiging. Want, als je weet wat je niet wilt weet je ook wat je wél wilt. Terwijl stap 2 je al bewust maakt van de beperkende invloed van je overtuiging, zal dit proces je hier nog meer inzicht in geven. Sta alvast stil bij je succes, voel hoe je dag anders is wanneer je succes oogst door je beter te voelen. Imagineer je dagelijkse leven zonder je beperking, geniet van je nieuwe mogelijkheden! Dit helpt je bij stap 5.

  5. Welke goed voelende gedachte voldoet ook aan mijn behoefte? Er zijn zeker fijne gedachten te vinden die aan dezelfde onderliggende behoefte voldoen als je oude overtuiging. Soms liggen ze er dik bovenop, soms moet je nog wat verder doorgraven. Door ervaring, uitleg of terugkoppeling kun je jezelf hierin trainen. Baseer je nieuwe overtuiging niet op een andere beperkende overtuiging en probeer ook niet simpelweg een ontkenning ervan te gebruiken. Vind een simpele, krachtige overtuiging die goed voelt. Eén waar je kippenvel van krijgt als je hem uitspreekt - dat zijn hele fijne!

In de praktijk

Nu je een nieuwe meewerkende overtuiging hebt bedacht is het een kwestie van herhalen, herinneren en inprenten. Onthoud ook om te genieten van je beeld uit stap 4. Als je in de realiteit van alledag nog steeds bewijzen ziet die je oude overtuiging bevestigen, neem hem dan niet langer aan als waarheid maar doorzie hem. Besef waar hij vandaan komt en welke nieuwe goed voelende overtuiging je nu hebt als alternatief. Snel zul je ontdekken dat je alleen de nieuwe meewerkende overtuiging overhoudt, die langzaam maar zeker gaat voelen als jouw nieuwe realiteit. Op dat moment ben je je oude patroon vergeten. Gefeliciteerd!

Oefenen met anderen

Dit proces kun je op jezelf doen maar het werkt ook erg prettig samen met anderen. In onze workshops komt dit uitgebreid naar voren.

Deel je succes

Het delen van je succes is een statement dat enorm helpt bij het actief maken van een nieuwe overtuiging. Deel daarom hier jouw successen, je nieuwe overtuigingen of je vragen. Voel je ook vrij om te reageren op de vragen van anderen.

2014-09-05 08:00:00

Iemand schreef:

Remco, Wat een eye-opener: hoe kun je vergeten waar je steeds aan herinnerd wordt. In combinatie met de wet van de aantrekking, ja oeps, dan gaat het niet goed. En een mooie methode om je eigen affirmatie te formuleren. Dank je wel voor het delen.

admin @ 2014-09-28 05:47:04

Wat een heerlijk verhelderend stuk! Gelijk maar even uitgeprobeerd op een oude overtuiging waar ik op het moment een beetje mee worstelde en de 5 stappen gedaan. Verrassende inzichten ontdekt! En na een tijdje puzzelen ook een overtuiging gevonden die errug fijn voelt. Thanx!

Leony @ 2014-10-03 14:07:30

Fijn om terug te horen dat het voor jou ook werkt Leony! Heb je een idee hoe het met minder gepuzzel zou kunnen?

remco @ 2014-10-03 16:33:29

Je interessante stuk heb ik een paar keer gelezen. Het moest even ‘indalen’ als het ware. Gek dat belemmerende overtuigingen beter beklijven, dan de positieve. Het lijkt wel alsof de ‘Als … dan’-formule alleen geldt om iets niet te doen. Dus ik heb eens nagedacht en het volgende bedacht ‘Als ik op mensen afstap voor een leuk praatje, dan maak ik nieuwe contacten’ en die kunnen weer leiden tot andere nieuwe, waardoor mijn netwerk wordt uitgebreid. Heb ik je intentie van dit stuk zo goed begrepen?

Margaret @ 2014-10-04 09:28:04

Boeiende opmerking Margaret, waarom denk je dat belemmerende overtuigingen beter beklijven? Volgens mij zijn we daar misschien eerder bewust van omdat het iets is dat we niet willen. Als het gaat om een overtuiging die meewerkend is dan voel je je fijn en ben je niet op je overtuiging gericht.

Als je meewerkende overtuiging voor jou werkt is dat prima, je gevoel is de beste graadmeter in deze. Afhankelijk van wat je wil bereiken kun je ook zeggen “Het enige dat ik hoef te doen om kansen te creëren om nieuwe zakelijke contacten op te doen is vaker leuke praatjes aangaan met mensen die ik nog niet ken”. Zelf zou ik nog liever een emotionele lading in de overtuiging gebruiken en kort houden, bijvoorbeeld: “Wat fijn dat ik vaak op mensen afstap. Wat fijn dat ik vaak nieuwe zakelijke contacten op doe.”

Het is erg afhankelijk wat de behoefte is geweest die ten grondslag ligt van de beperkende overtuiging, als je aan die behoefte voldoet is de kans een stuk groter dat hij blijft hangen!

remco @ 2014-10-09 20:22:54

Yeah, It works for me :-) De overtuiging hield me al een poosje tegen, en was wat aan het rond spoken in mijn hoofd. Bedankt en heb er veel profijt van :-)

Maurice @ 2014-10-11 07:40:42
Je email adres:
Je voornaam:
Uitloggen
Oops:
Code uit email: