Verleid je brein

Verleid je brein

Hoe maak je bewust een andere waarheid? Hoe stuur je zélf je brein dat voornamelijk vanuit automatisme reageert en waarneemt? Hoe overstijg je de beperkingen die je brein je soms oplegt? Ontdek hoe je je eigen waarheid kunt creëren. Verleid je brein en neem het heft in eigen handen.

Visie of dagdroom

In de schoolbanken hebben velen van ons geleerd om niet te mogen dagdromen (erg zonde, want het traint elementen die je erg effectief maken). Grote bedrijven dagdromen collectief wanneer ze een ‘visie’ formuleren: een beeld waar ze naartoe willen, dat ze wáár willen maken. Dat voor hen - door het te formuleren - waar ís. Klinkt voor mij niet veel anders dan dagdromen. En daarmee zijn we weer terug bij de schoolbanken. Laten we daarom weer doen wat we eerder niet meer mochten. Laten we weer leren dagdromen, visualiseren of nog mooier: imagineren. Het verschil tussen visualiseren en imagineren is dat visualiseren iets terughaalt van een eerder ervaren beeld terwijl imagineren gaat over het verzinnen van een nieuw beeld. Beiden kunnen héél goed in een dagdroom worden gestopt! Hoewel imagineren is gebaseerd op het woord ‘image’, kunnen ook andere zintuigen bij imagineren aan bod komen.

Als je bewust gaat imagineren noemen we we dit overigens geen dagdromen meer. Dagdromen wordt geassocieerd met ongewenst afgeleid zijn, terwijl imagineren thuishoort bij bewuste meditatie.

Meditatie voor inzicht en creativiteit

Andy Puddicombe legt in onderstaande TED video uit dat meditatie in de vorm van mindfulness helpt om los te komen van oordelen en emoties. Mijn eigen ervaringen sluiten daarbij aan. Meditatie gebaseerd op kijken naar wat er in je hoofd gebeurt zonder daar verder iets mee doen, geeft veel rust. Ook biedt het inzicht in wat je gedachtepatronen en overtuigingen zijn en welke emoties die tot gevolg hebben. Het vereist wat oefening om niet in je gedachten mee te gaan, maar dat kun je zo leren.

When is the last time you did absolutely nothing for 10 whole minutes? Not texting, talking or even thinking? Mindfulness expert Andy Puddicombe describes the transformative power of doing just that: Refreshing your mind for 10 minutes a day, simply by being mindful and experiencing the present moment. (No need for incense or sitting in uncomfortable positions.)” Naar de TED pagina.

Meditatie helpt ook voor meer creativiteit. Dit artikel legt uit dat om tot creativiteit te komen er een combinatie nodig is van hersenactiviteit in bepaalde delen van de hersenen, dopamine en afleiding van de normale focus van je brein. Deze combinatie ontstaat automatisch tijdens schrijven, programmeren, tekenen, schilderen enzovoort. De activering van het creatieve deel van je brein levert ontspanning op voor het deel van de hersenen dat gebruikt wordt voor planning, geheugen, organiseren en reguleren. Het artikel wijst er op dat tijdens meditatie dezelfde hersenactiviteit waarneembaar is als tijdens slaap.

Simpele en complexe meditatie

Simpele meditaties bieden je de mogelijkheid om uit te rusten, je gewaar te worden van interne en externe stimuli en deze eenvoudigweg te waarderen voor wat ze zijn. Dat zijn de grote voordelen van mindfulness. Het geeft je een groter gevoel van controle en daarmee meer rust ofwel minder stress. Doorgaans betekent dat een betere ervaring van de dag en daarmee een hogere kwaliteit van leven.

Zo simpel…

Complexe meditatie kan, zeker in de context van creatieve meditatie, heel veel nieuwe ideeën opleveren. Nieuwe beelden die worden waargenomen door ons bewustzijn. Nieuwe beelden die nieuwe herinneringen vormen. Nieuwe beelden die je kunt gebruiken om je oude patronen te veranderen door nieuwe patronen aan te bieden. Creatieve meditatie kun je zien als een dagdroom die je zelf stuurt door te denken wat je maar wilt, met als doel dit door je brein als realiteit te laten ervaren.

In de topsport is het heel gangbaar om te imagineren hoe succesvol en goed je bent in wat je doet. Maar dit werkt natuurlijk niet alleen binnen topsport. Het is effectief op veel meer gebieden.

Om duidelijk te maken wat ik bedoel geef ik je een situatieschets die illustreert hoe je kunt profiteren van imaginatie.

Voorbeeld van een programmeur

Ik ben programmeur, ik bouw computerprogramma’s. Stel je voor dat ik een nieuw programma moet schrijven waar ik tegenop zie. Ik prent me een beeld in door me voor te stellen hoe mijn project faalt en ik mijn tijdslimieten niet behaal. Ik zie het onvriendelijke gedrag van teleurgestelde personen. - Waarom? - Omdat het brein de in het verleden behaalde resultaten snel met elkaar combineert (re-member, ofwel herinneren in het Engels) en een beeld vormt waarvan je denkt: “dit is waar, dit moet gebeuren”.

Als ik ‘s avonds thuiskom en hierover ga piekeren en klagen dan versterk ik het beeld. Mijn vibe wordt er niet beter op. Het verschil tussen het denkpatroon van mij als persoon en mijn meest positieve zelf wordt steeds groter en dit verschil voelt overweldigend. Depressieve emoties volgen.

Ik ga zitten. Ik neem de tijd om me te ontspannen en doe wat oefeningen zoals de “hoe-zou-het-voelen-als” oefening en verhoog mijn vibe zodat ik me beter ga voelen. Ik voel de opluchting dat het best wel eens goed kan komen. Ik doe mijn ogen dicht en begin te mediteren. Ik gebruik het Silva systeem omdat ik dat al ruim 20 jaren ken, maar elk ander systeem voldoet ook.

Terwijl ik mezelf in meditatie tel en me richt op mijn interne ervaring kom ik bij mijn interne laboratorium uit. Een soort van gedachtespeelkamer die Einstein beschreef als de plek om zijn gedachten experimenten uit te voeren. Terwijl ik hier aankom en ondertussen helemaal rustig ben, stel ik me voor hoe het zou voelen als ik succes ga hebben. Ik stel me succes voor, beeld me succes in, verdiep me in het gevoel van succes, doordring me van het feit dat ik best heel succesvol ben, en herinner me eerdere successen. Dit allemaal om mijn weerstand kwijt te raken. Mijn vibe is nu skyhigh! Ik voel me goed, enthousiast en voel de kick om aan de slag te gaan. Mijn enthousiasme hou ik vast door me in te beelden hoe ik dit morgen ga ervaren als ik op mijn werk kom. Ik zie hoe enthousiast ik bezig ben, in de volle overtuiging van mijn succes en met geweldige samenwerking. (Ik doe dit los van mijn herinneringen, enkel op basis van een goed gevoel.) Ik stel me voor hoe het project opgeleverd wordt met allemaal blije gezichten, met een fijne vibe, met een triomfantelijk gevoel. Enzovoort.

De volgende ochtend kom ik op mijn werk en ga ik aan de slag. Ik herinner me het beeld dat ik in mijn meditatie bewust heb gecreëerd. Mét succes!

Had ik de meditatie niet gedaan dan was ik de dag zonder twijfel anders begonnen. Dan had ik me de beelden herinnerd die bij automatisch bij me op kwamen toen ik dacht aan de opdracht en nieuw programma te moeten schrijven. De negatieve emoties van die beelden zouden mijn dag en functioneren bepaald hebben.

Zie je hoe je meditatie kunt inzetten om je eigen waarheid te maken, zodat je meer creativiteit en succes ervaart?

Ik nodig je uit

Het is mijn overtuiging dat iedereen zijn of haar brein kan verleiden en dat iedereen in staat is om succes uit te nodigen. Creatieve meditatie en het gebruik van enkele technieken die je gevoel beïnvloeden kun je in andere blogs lezen. Deze technieken worden ook tijdens onze workshops aangeboden. Ze geven je de tools om je brein een andere waarheid voor te schotelen en om overtuigingen aan te passen zodat ze niet tegen, maar vóór je werken.

Ik nodig je van harte uit om je brein te verleiden met een heerlijk, goed voelend verhaal over een onderwerp van jouw keuze. Laat mij via het contact formulier weten wat je ervaring is! Ik zie ernaar uit!

2014-06-05 08:00:00

Je succes verhaal opschrijven en keer op keer lezen ( dus beleven) kan ook helpen als meditatie niet zo je ding is :-)

Anita @ 2016-06-16 13:42:19
Je email adres:
Je voornaam:
Uitloggen
Oops:
Code uit email: